Bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

Heb jij je altijd al afgevraagd welke bezienswaardigheden er op Schiermonnikoog  zijn? Zoek niet verder! In dit overzicht vind je de tofste bezienswaardigheden van dit mooie eiland. Schiermonnikoog leent zich perfect voor mensen die graag een dagje ertussen uit willen. Gelukkig is er ook genoeg te zien en te doen als je een weekend of midweek Schiermonnikoog pakt. Wat er allemaal precies te zien valt, zie je hieronder.

Bunker Wassermann van Schiermonnikoog

Duik terug in de tijd van de Tweede Wereld Oorlog! Op Schiermonnikoog vind je de Bunker Wasserman. Deze bunker is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd. De bedoeling was dat er een antenne werd geplaatst om vijandige vliegtuigen tijdig te kunnen detecteren. Dit is echter nooit gebeurd. De bunker staat op een hoge duin. Bovenop de bunker is een uitkijkpunt gemaakt. Hierdoor heb je een weids uitzicht over Schiermonnikoog. Dus ook al je geen interesse in de bunker zelf hebt, is het uitzicht zeker de moeite waard!

Bunkermuseum Schlei op Schiermonnikoog

Als je toch al in de buurt van de bunker bent, dan moet je eigenlijk ook een bezoek brengen aan het Bunkermuseum Schlei. Volg de weg naar het noorden en aan het eind van de weg vind je het museum. Op deze plek vind je de oude communicatiebunker, waar het museum in gevestigd zit. Het museum verzamelt, bewaart en tentoonstelt goederen en kennis over de Tweede Wereldoorlog op Schiermonnikoog. Je vindt er veel voorwerpen uit de oorlog en er is veel beeldmateriaal bewaard van deze periode. Er zijn wisselende exposities binnen dit onderwerp.

Noorder- en Zuidertoren van Schiermonnikoog

De Waddeneilanden hebben allemaal een eigen vuurtoren. Op Schiermonnikoog is net wat anders dan op de andere eilanden. Schiermonnikoog heeft namelijk twee vuurtorens: De rode en de witte. De torens werden als ‘bakens’ gezien voor het scheepsverkeer. Ze hadden beide een stilstaand lichttoestel. Wanneer de lichten van de twee toren samenvielen, wisten de schippers dat ze door de banken van de Noordzee naar de Waddenzee konden varen.

Tegenwoordig wordt alleen nog de (rode) Noordertoren gebruikt. Aan het begin van de vorige eeuw, werd het lichttoestel in de rode toren vervangen door een ronddraaiend licht. Hierdoor werd de Zuidertoren overbodig. De witte toren is vervolgens jarenlang gebruikt als watertoren en fungeert tegenwoordig als antennemast. Helaas kun je geen van beide toren beklimmen, maar ze zijn ideaal voor selfies!

De walviskaak en de Monnik van Schiermonnikoog

Midden in het centrum van het dorp Schiermonnikoog vind je de Oude Walviskaak. De walviskaak is van een blauwe vinvis die in 1950 in de Zuidelijke IJszee werd geschoten. De kaak is ruim 1500 kilo zwaar. Het element herinnert aan de tijden van de walvisvaart, waar onder andere het schip de Willem Barentsz bekend van is. Tegenwoordig staat de boog in het dorpscentrum van Schiermonnikoog als een soort welkomstboog. Erg indrukwekkend en niet te missen als je in Schiermonnikoog bent.

Hier vlakbij vind je een standbeeld van de ‘Schiere Monnik’. Schiermonnikoog dankt haar naam aan de grijs geklede monniken(: Schier = grijs en Oog = eiland). Ter herinnering aan de Monniken is in 1961 het standbeeld ‘De Schiere Monnik’ geplaatst.

Vredenhof op Schiermonnikoog

Vredenhof is een begraafplaats op Schiermonnikoog. Een bezoek aan een begraafplaats tijdens je weekendje weg, is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het een echte hotspot op Schiermonnikoog. De begraafplaats is opgericht in 1917, om drenkelingen uit de Eerste Wereldoorlog en later uit de Tweede Wereldoorlog te begraven. Voorheen werden aangespoelde drenkelingen in de duinen begraven. In de 19e eeuw werd dit verboden, waardoor de behoefte om een echte begraafplaats te bouwen ontstond. Op de begraafplaats is een Schiermonnikoogs gedicht te vinden. Het gedicht is gemaakt door de Friese dichter Lammert Wiersma.

Eendenkooi op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog staat boerderij de Kooiplaats. Dit is de meest oostelijke boerderij in de polder. Hier vind je sinds 1861 ook de Eendenkooi. Vroeger werd de Kooi als jachtmiddel gebruikt, om vervolgens het gevangen gevogelte aan de poelier in Leeuwarden te verkopen. Tegenwoordig is de kooi in gebruik voor excursies. De excursie wordt gegeven door boer en kooiker Theun Talsma. De kooi wordt ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en het vangen en ringen van vogels.

Bank van Banck op Schiermonnikoog

In 1859 kwam het eiland in handen van meneer John E. Banck. Hij realiseerde op eigen kosten de huidige dijk van Schiermonnikoog, die het dorp tegen de zee beschermt. Niet verrassend dat de polder die gecreëerd werd, de Banckspolder is genoemd. Op zijn favoriete plekje op de dijk staat een stenen bankje met een waanzinnig uitzicht over de Waddenzee. De bank staat bij de eilanders bekend als de Bank van Banck.

Vogelkijkhut Westerplas op Schiermonnikoog

Ten zuidwesten van het dorp Schiermonnikoog vind je de Vogelkijkhut Westerplas. In 1964 werd deze kwelder ingedijkt. Voorheen had de zee vrij spel in dit gebied, totdat de dijken kwamen. Door de jaren heen is het water langzaam zoet geworden. Hierdoor is de Westerplas het belangrijkste zoetwater gebied van Schiermonnikoog geworden. Door dit zoete water is de plas zeer in trek bij watervogels. Bijna alle Nederlandse eenden soorten komen hier voor. Daarnaast zijn er ook lepelaars, futen, meerkoeten en meeuwen. In de brede rietkragen vind je verschillende schuwe vogels. Waarvan de roerdomp misschien wel de meest bijzondere is. Spot jij de roerdomp op Schiermonnikoog?

Met zoveel vogels verwacht je ook een vogelkijkhut. In 2008 is er daarom ook een vogelkijkhut gebouwd bij deze plas op Schiermonnikoog. De hut staat midden in het water en heeft een zeer open karakter. Vogels komen tot onder de hut, waardoor je een prachtig zicht hebt op de vliegende eilandgasten. De vogelkijkhut is ook rolstoeltoegankelijk gemaakt, zodat iedereen heerlijk vogels kan spotten op Schiermonnikoog.