Activiteiten op Schiermonnikoog

Benieuwd naar wat er allemaal te doen is op Schiermonnikoog? Er zijn ontzettend veel activiteiten. Op de fiets zie je het eiland het best. Als toerist mag je geen auto meenemen naar het eiland en dat is misschien maar goed ook. Daardoor ervaar je de rust en kalmte van dit eiland.

Hieronder zijn een aantal van de leukste activiteiten op Schiermonnikoog te vinden. Mocht je zelf nog wat meer op onderzoek uit willen, dan kun je hier het overzicht met alles wat er te zien en te doen is op Schiermonnikoog vinden. 

Fietsen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog kun je het beste met de fiets bekijken. Je kunt de fiets gemakkelijk meenemen op de boot of een huren op het eiland. Er zijn veel fietspaden en dus ook veel verschillende fietsroutes. Verdwalen is praktisch onmogelijk. Gebeurt het toch, fiets dan richting het westen (de kant waar de zon neer gaat) en je komt vanzelf weer bij het dorp.

Je kunt al voor € 7,90 je eigen fiets meenemen op de boot. Wil je liever een fiets huren dan is dat ook mogelijk bij één van de vele​ fietsenverhuurders op Schiermonnikoog.

Groepsactiviteiten Schiermonnikoog

Kom je met een groep naar Schiermonnikoog? Leuk! Schiermonnikoog heeft verschillende activiteiten die perfect zijn voor jullie als groep. Je kunt met z’n allen het natuurgebied in duiken en lekker wandelen of fietsen of lekker uren uitwaaien op het strand. Daarnaast zijn er nog genoeg andere dingen te beleven.

Het bezoekerscentrum op Schiermonnikoog vertelt het verhaal over Schiermonnikoog en haar natuur. Je vindt er ook verschillende exposities over de natuur van Schiermonnikoog. Het programma van de exposities wisselt en dit geldt ook voor de openingstijden. Vanuit het bezoekerscentrum worden er ook meerdere natuurexcursies georganiseerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wadlopen of wandelingen door een van de natuurgebieden.

De Balgexpres rijdt vanaf het Bezoekerscentrum naar het Noorzeestrand. Vervolgens begint de tocht richting de Balg, gelegen aan de oostkant van Schiermonnikoog. De Balg is een zandplaat die in 1800 is ontstaan en die ieder jaar verder groeit en is op Schiermonnikoog de ‘favoriete’ hangplek voor zeehonden. De Balg is niet altijd toegankelijk, bij hoogwater staat de Balg namelijk helemaal vol water.

Wadlopen naar Schiermonnikoog is in de zomer zeker mogelijk, maar het is alleen voor zeer ervaren wadlopers. Dit komt omdat het een zware en lange overtocht is. Een gemiddelde oversteek duurt 5,5 uur en de afstand is ongeveer 19 kilometer. Als je eenmaal aangekomen bent, moeten er nog enkele kilometers gemaakt worden naar het dorp. De minimale leeftijd is daarom ook vaak 18 jaar. Er wordt zeer benadrukt dat je voor deze oversteek een zeer goede conditie, uithoudingsvermogen en wadloopervaring nodig hebt. Er zijn een aantal organisaties die deze wandeltochten aanbieden, Dijkstra Wadlooptochten is daar één van.

Een zeehondentocht moet je natuurlijk niet overslaan als je op het eiland bent. Met de Balgexpres heb je een kans om de zeehonden te zien, maar geen garantie. Een zeehondentocht kan je deze garantie vaak wel bieden. De VVV biedt zeehondentochten met plaatexcursie aan. Op hun website is het prijzenoverzicht en vaarschema te zien. Tickets voor de zeehondentocht kunnen zowel online als op locatie bij VVV Schiermonnikoog gekocht worden.

Een Rescueboatexpeditie biedt je de ideale combinatie: Avontuur en educatie. Een snelle rescueboat brengt je langs de zandplaten, via het Wad naar de Noordzee. Onderweg stoppen ze en vertellen ze je van alles over het Wad. De tocht is vanaf 5 personen dus echt perfect voor groepen. Je kunt helaas niet online boeken, maar wel aan de balie van VVV Schiermonnikoog. Een excursie kost € 25,50 per persoon en is het hele jaar mogelijk op zaterdag. In de zomermaanden is het ook mogelijk op zondag en in de schoolvakanties ook op woensdag.

Kinderactiviteiten op Schiermonnikoog

Bezoek je Schiermonnikoog met kinderen? Dan kun je klimmen en klauteren in de natuur of met een schepje en emmer naar het strand. Lekker zwemmen in de Berkenplas kan natuurlijk ook altijd. Daarnaast zijn er op Schiermonnikoog ook activiteiten die echt speciaal voor kinderen zijn.

De Witte Winde is een dier- en speelweide op Schiermonnikoog. Je vindt hier ezels, herten, schapen, geiten, kippen, knaapdieren en zelfs een pony! Kortom een echte kinderboerderij op Schiermonnikoog. Onder begeleiding kun je een rondje rijden op de ezel. Dit is altijd een succes. Daarnaast hebben zijn er spel- en sportfaciliteiten voor alle leeftijden. Van een wipkip en draaimolen tot een kabelbaan. Je vindt er zelfs een pannakooi, een paar fitness toestellen en een pingpongtafel! Verspreid over het terrein vind je picknick tafel waar je als ouder tot rust kunt komen terwijl de kinderen lekker rondrennen.

Lytje Willem is de naam van het recreatie team van Schiermonnikoog. Iedere vakantie biedt Lytje Willem een weekagenda vol avonturen. In het weekprogramma zitten creatieve activiteiten als vliegeren, schilderen, knutselen etc. Er is ook genoeg buitenpret te beleven zoals een kanorace, zandkastelen wedstrijd, touwtrekken, maar ook levend Stratego / Ganzenbord / Cluedo / Kolonisten van Katan. Ze hebben nog veel meer activiteiten, maar hiervoor kun je in de zomer het beste het weekprogramma bekijken. Prijzen variëren tussen de € 2,50 en € 10,00 per kind.

Speelnatuur van Oerrr is een zeer aantrekkelijk en uitdagend speelbos voor kinderen in de buurt van de Berkenplas op Schiermonnikoog. Er zijn verschillende speeltoestellen. Langs de verbindingsroute tussen het speelbos en de Berkenplas zijn er nieuwe speelmogelijkheden voor kinderen gecreëerd. Zo zijn er boomstammen over de sloot geplaatst en een blinddoeken parcours getraceerd tussen de bomen. Er is ook een speciale ‘kreukelkaart’ ontworpen met de route van Speelnatuur erop. Deze kun je voor € 7,50 bij het bezoekerscentrum of VVV kantoor kopen. Zoals de naam al verklapt kun je de kaart lekker kreukelen of als prop bewaren.

Kittewake is een gratis kinderdisco & jeugdsoos. De kinderdisco is elke zaterdagavond van 19:00 tot 20:30 en is speciaal voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar. De jeugdsoos is op vrijdag- (20:30-23:00) en zaterdagavond (21:00 tot 23:00). Bij de jeugdsoos zijn er soms activiteiten zoals spelletjesavond of een spooktocht. Verder kan je er eigenlijk altijd lekker chillen. Er is wifi, muziek, een tv en er zijn genoeg spelletjes.

SchierZomerKamp organiseert elk jaar verschillende zomerkampen voor jongeren van 8 tot 16 jaar op Schiermonnikoog. Er is een zomerkamp voor kinderen van 8 tot 12 jaar en een 12+ editie voor kinderen tot 16 jaar. Daarnaast bieden ze ook het SchierPonyKamp en het SchierKiteKamp. De kampen duren een week. Je moet je van te voren wel aanmelden om deel te nemen aan het kamp.

Zwembad de Dunatter is het vernieuwde zwembad van Schiermonnikoog. Het zwembad heeft twee ruime baden, een 25 meter bad, een recreatie- en peuterbad. Ieder bad heeft zijn eigen speelattributen voor jong en oud. Daarnaast is er een ruim zonterras en er is een speel- en beleeftuin.

Sportieve activiteiten op Schiermonnikoog

Geen zin om alleen uit te waaien op Schiermonnikoog? Dan is Reactief Buitensport wellicht iets voor jou. Zij bieden sportieve activiteiten aan op het Noordzeestrand en bij de Berkenplas. Op het Noordzeestrand vind je net iets extremere sporten in vergelijking met bij de berkenplas. Zo kun je aan het Noordzeestrand blokarten, bodyboarden, carrousel, strandgolf, vliegeren en boogschutten. Bij de Berkenplas kun je lekker kanovaren, boogschutten of mee doen aan het spelkamp. De kosten verschillen per activiteit. De kosten en meer informatie kun je vinden op de site van Reactief Buitensport.

Daarnaast is er nog een bedrijf op Schiermonnikoog die zich in deze sporten specialiseert. Bij Thijs Vlieger Paradijs kun je namelijk naast vliegeren, ook blokarten(/strandzeilen), kitbuggyen, beachvolleyballen, maar ze bieden ook  een rustige sterrenwandeling aan.

Rustige activiteiten op Schiermonnikoog

Dat je op Schiermonnikoog heerlijk tot rust kunt komen is duidelijk. Met veel mooie en ongerepte natuur kun je uren lopen zonder ook maar iemand tegen te komen. In de zomermaanden is dit overigens niet te garanderen. Als je echter goed zoekt, vind je ook dan nog genoeg plekjes waar je heerlijk tot rust kunt komen. Uitwaaien op het strand is ook altijd heerlijk.

Niet iedereen komt tot rust door uren door de natuur of over het strand te lopen. Daarom zijn er ook andere faciliteiten die je wel echt rust bieden. Zin in lekkere massage? Dan kun je het beste langs Massing Massage gaan. Naast sportmassages, kun je hier ook ontspannende massages krijgen.

Een bezinningsweekend via Mind and BodyWork Schiermonnikoog brengt je ook heerlijk tot rust. Het is een combinatie van stiltewandelingen, Thai Chi en behandelingen die speciaal gericht zijn op jouw wensen, gezamenlijke meditatie en healing sessies, ingebed in culinaire verwennerij en ontspanning naar behoefte. Zo dat was een lange zin, maar wat houdt het nou echt in? Een weekend waar bezinning, genieten en verbinding met jezelf en de ander centraal staan. Op hun website vind je meer informatie over de weekenden.

Als je echt helemaal tot rust wilt komen, dan is Wandelcoaching Schiermonnikoog perfect voor jou. Of je nou problemen in je relatie hebt of met veel stress kamt, na deze sessie verdwijnen deze problemen als sneeuw voor de zon. De wandeltochten zijn erg verschillend en hebben dus ook allemaal een verschillend doel. Bekijk of het iets voor jou is!